Po uvodnem delu sezone je pred nami prvi od letošnjih vrhuncev, enduro Cerkno z osrednjim prizoriščem na pobočjih smučarskega centra Cerkno in tokrat s kar dvodnevnim sporedom in kar 5 različnimi etapami, kar se ob dejstvu, da bodo na tekmovanju podeljeni tudi naslovi novih državnih prvakov, seveda spodobi.

Tekmovalci bodo prvič pomerili moči že v soboto

Organizatorji so tekmovalcem namenili  še zadnji čas za ogled tras v soboto dopoldne, ob 16.00 pa se začne sobotni spored tekmovanja, ki bo s spusti bogat, vzponi na pedala pa bodo v prvem dnevu do tekmovalcev zelo prizanesljivi. Štart tekmovanja bo namreč na vrhu, na nadmorski višini 1300m. Po prvi etapi se bodo tekmovalci na vrh vrnili s pomočjo šest sedežnice Počivalo, nato pa se po trasi druge etape spustili na drugo stran hriba, proti Tuškovem griču. Od tam jih kratek vzpon pripelje do štarta tretje etape, ki bo tudi najdaljša, s ciljem le streljaj od Partizanske bolnice Franja. Od tam se bodo preko kratkega vzpona podali do štarta zadnje etape, ki pa se bo končala v centru Cerknega, približno 1000 višinskih metrov nižje od štarta sobotne preizkušnje.

Nedeljski spored bo potekal, z izjemo zadnje sobotne etape, po večinoma enakih trasah, s to razliko, da bodo tekmovalci več vzponov na vrh samih etap opravili na lasten pogon. Prvi bo izpred Alpske Perle na vrhu SC Cerkno štartal ob 10.00, tekmovalce pa čakajo štiri hitrostne preizkušnje, ki nam bodo dale končni odgovor na vprašanje kdo je trenutno najboljši.

Lanskoletno dogajanje s Cerknega v videu Roka Markuša

Glavni favoriti?

Uvodno tekmo v Trstu je kar zanesljivo dobil mladi Vid Peršak (Orbea Enduro Crew), ki pa ga kasneje na dveh dirkah 4Fun serije ni bilo, tako da ga je z zmago v Dobrni na lestvici točkovanja ujel Peter Mlinar (KK Črn Trn), ki ga lahko Peršaku postavimo ob bok pri napovedovanju morebitnih zmagovalcev. V njun dvoboj pa se lahko vmeša še veliko drugih hitrih tekmovalcev. Nevaren bo predvsem domačin Tadej Razpet (Pedal Racing), ki se je sicer ukvarjal s poškodbo rame, a domači teren bo prav gotovo prednost. V boju za najvišja mesta lahko pričakujemo tudi Roberta Kordeža (Black Hole Enduro Team), pa tudi Primož Štrancar (Orbea Enduro Crew) se ne da zlahka. V ospredje lahko poseže tudi Anže Žabjek (Unior Tools Team) in še lepa druščina drugih hitrih tekmovalcev.

V ženski konkurenci je po treh tekmah krepko v vodstvu Italijanka Giulia Albanese (Caprivesi), ki se je z najbližjo zasledovalko Nino Rupnik (MBK Sportr.si) srečala le v Trstu in kar zanesljivo odnesla zmago. Obe sta na listi prijavljenih tudi tokrat, a prihaja tudi lanskoletna zmagovalka Cerknega, Madžarka Lilla Megyaszai (CUBE Csomor), ki bo prav gotovo močna konkurenca za obe vodilni v seriji SloEnduro.

V Cerknem tudi za naslove prvakov

Poleg točk za serijo SloEnduro, bo tekma v Cerknem prinašala tudi prestižne naslove državnih prvakov. Organizatorji s Cerknega so si z dobro organizacijo tekem v preteklosti in odlično izbiro same trase ter lokacije tekmovanja pridobili zaupanje ter to čast, da se bo boj za nove naslove prvakov odvijal po pobočjih nad Cerknim.

Sobotni spored se začne s štartom prvega tekmovalca z vrha ob 16.00, v Cerknem, na cilju zadnje sobotne etape, pa jih lahko pričakujemo okrog 17.30. V nedeljo se dogajanje nadaljuje ob 10.00 s štartom prvega na vrhu SC Cerkno, vse skupaj se zaključi predvidoma med 15.00 in 16.00 z razglasitvijo zmagovalcev in podelitvijo nagrad.

Več informacij o tekmi: Enduro Cerkno 2015

Poročilo 2014: Enduro Cerkno 2014

Fotogalerija 2014: Enduro Cerkno nedelja | Enduro Cerkno sobota

JakaT / Energija bikes