Serija SloEnduro v sezoni 2017 s šestimi tekmovanji v štirih različnih državah ter kvalifikacijsko tekmo svetovne enduro serije EWS. SloEnduro bo letos točke znova delil na šestih lokacijah, a z nekaj spremembami. S koledarja se umikata Enduro Soča in Enduro Kamnik, vrača pa Kamplc enduro z novo lokacijo. Na popolnoma novem prizorišču v sveži državi za serijo SloEnduro bo drugo prosto mesto v koledarju zapolnil Enduro Gradec. Nekaj sprememb pa nas čaka tudi na obstoječih lokacijah …

 

Tokrat začnemo v Grožnjanu

Več sprememb kot običajno pa nas letos čaka tudi na obstoječih lokacijah. Po štirih letih se serija prvič ne bo začela v Trstu, ampak bo čast otvoritve sezone prevzel Enduro Grozni, ki smo ga do sedaj vajeni le v jesenskem času, za zaključek sezone. V Grožnjanu se bomo ustavili na drugi aprilski vikend, to je 8. in 9. aprila. V soboto bo na prizorišču potekal ogled trase in trening, zvečer pa prolog po ulicah starega istrskega mesteca. V nedeljo bo na sporedu glavni del tekmovanja s približno pet etapami po različnih trasah v okolici Grožnjana.

 

Nadaljujemo z Enduro 3 Camini

Klasična otvoritvena lokacija SloEndura bo tokrat na vrsti kot druga. Na zadnji aprilski vikend se bomo ustavili nad Trstom, kjer nas čaka že šesti Enduro 3 Camini, ki pa bo petič del SloEndura. Tržaška preizkušnja je namreč leto starejša od slovenske serije. Novost Endura 3 Camini bo lokacija, saj se organizatorji z osrednji prizoriščem selijo v Bazovico nad Trstom. Tako se bo podoba dirke še bolj oddaljila od prvih dveh izvedb na Katinari. V soboto bo tokrat na sporedu le ogled tras in prevzem številk, v nedeljo pa tekmovalce čaka približno pet etap na različnih trasah v okolici Bazovice, Kozine in Trsta. Na tej točki bomo mesec dni oddaljeni od vrhunca sezone.

 

Vstopnica za EWS tudi preko SloEndura

Enduro Cerkno bo kvalifikacijska tekme serije EWS v sezoni 2017

 Na zadnji konec tedna v maju nas čaka že četrti Enduro Cerkno, ki je bil v zadnjih dveh sezonah izbran za najboljše tekmovanje SloEndura. Cerkljani so si s tem nazivom pridobili tudi mesto v koledarju kvalifikacijskih tekem svetovne enduro serije EWS. SloEnduro je namreč dobil mesto za eno tekmovanje v tem koledarju in logično je bila izbrana tekma v Cerknem kot najboljša tekma SloEndura po mnenju udeleženih. Stopničko proti nastopu v seriji EWS bodo tako tekmovalci lahko prestopili že v Cerknem. V soboto bo na sporedu prolog v centru Cerknega, ter pred tem še trening na trasah nedeljske preizkušnje, v nedeljo pa glavni del tekmovanja s cca. 5 etapami na različnih trasah v bike parku Cerkno in njegovi okolici.

 

Dolg poletni premor prekine Black Hole Enduro

Sledi daljši premor v sezoni, saj se vrnemo šele dva meseca kasneje s postankom na Koroškem, kjer nas čaka že peti Black Hole Enduro, edina tekma poleg Endura 3 Camini, ki je del SloEndura že od samega začetka. Na zadnji julijski petek bo na sporedu trening in prolog v Ravnah na Koroškem, dan kasneje pa glavni del tekmovanja v trail parku Jamnica nad Prevaljami, kjer bo tekmovalce čakalo približno 5 etap na različnih trasah. Po koncu tekmovanja še ne bo čas za odhod domov, saj organizatorji načrtujejo aktivno nedeljo. Namesto tekmovanja bodo pripravili vodene ture po različnih trasah, tudi s pomočjo »shuttla«. To bo odlična priložnost za spoznavanje poti, ki niso primerne za tekmovanja, a zato toliko lepše in zanimivejše.

 

Dve novi lokaciji za zaključek sezone

Skoraj dva meseca bo dolg naslednji odmor v sezoni, preden se vrnemo za zadnji dve dejanji sezone. Za konec nas čakata dve novosti v koledarju. Najprej bo 23. in 24. septembra na sporedu nova dirka v koledarju, Enduro Gradec, ki se bo odvijala v bike parku »Schöckl Trail Area«. Tako bomo vrata odprli še v Avstrijo, ki bo kot četrta država po vrsti gostila tekmo serije SloEnduro. V soboto bo v Gradcu na sporedu trening in prolog v parku, v nedeljo pa glavni del tekmovanja s približno 5 do 6 etapami na različnih trasah v parku in njegovi okolici.

Finalno prizorišče sezone nas čaka že štirinajst dni kasneje. Dirka Kamplc Enduro je večini že zelo znana, a vrača se popolnoma drugačna, saj bo organizirana na novi lokaciji. »Kamplci« bodo za poligon tekmovanja uporabili kar svoje domače »dvorišče« v Ajdoviščini in ne več parka na Javorniku. V soboto 7. oktobra nas tako čaka ogled trase tekmovanja in prevzem številk v Palah, v nedeljo pa glavni del dirke z več krajšimi etapami na različnih trasah v okolici Ajdovščine.

 

Serija 4Fun bo dopolnjevala SloEnduro skozi celotno sezono

S Kamplc Endurom bo tudi zaključena sezona 2017, ki pa bo poleg naštetega obogatena še s spremljevalno serijo lažjih tekem enduro 4Fun. Tekmovalne številke bodo udeleženci tako lahko namontirali že pred Enduro Groznim, saj se že 26. marca serija 4Fun prične z GoEnduro, v italijanski Gorici. Celoten koledar serije 4Fun bo objavljen v naslednjih dneh, za enkrat pa lahko izdamo, da bo uvodni tekmi v Gorici družbo na koledarju delalo še šest drugih preizkušenj. Vsega skupaj štiri v Sloveniji, ostale tri pa v Italiji in na Madžarskem.

Konec marca se torej vidimo na ogrevanju v Gorici, štirinajst dni kasneje pa na uvodu SloEndura v Grožnjanu.

 

SloEnduro 2017

8.-9. april | Enduro Grozni | Grožnjan (HRV)

30. april | Enduro 3 Camini | Bazovica (ITA)

27.-28. maj | Enduro Cerkno | Cerkno (SLO)

28.-29. julij | Black Hole Enduro | Jamnica (SLO)

23.-24. september | Enduro Gradec | Gradec (AUT)

8. oktober | Kamplc Enduro | Ajdovščina (SLO)