Čas je, da sestavite načrt svoje tekmovalne sezone v prihajajočem letu. Tu je koledar sedme sezone serije SloEnduro. Ena novost v “prvi ligi” in štiri nova prizorišča prireditev 4Fun.

V letu 2019 bo doma in nedaleč čez mejo pri sosedih dovolj dirkanja tako za “prvoligaše” kot za vse, ki bi se želeli le malce poskusiti s seboj in prijatelji ali morda celo prvič od blizu spoznati disciplino enduro.

SloEnduro

Po letošnjih petih dirkah se “prva liga” v sezoni 2019 vrača na šest dirk, kar je od leta 2015, ko smo dodali preprostejša tekmovanja serije 4Fun, kar standard. Tako kot letos začenjamo v Ajdovščini s Kamplcem, najboljšo prireditvijo sezone 2018. Na drugo dirko bo treba počakati do junija, letos odlično sprejeti Merjasec v Rušah bo hkrati tudi državno prvenstvo. Dva tedna pozneje bo na vrsti klasika, koroški Black Hole. Letošnja dirka svetovne serije bo prinašala tudi točke celinske serije EWS. Po dopustu bo čas za Krvavec, letošnje prizorišče DP, kjer nam gotovo zopet pripravijo kakšno novo stezico. V septembru pozdravimo prireditev, ki je letos debitirala v seriji 4Fun, Trnduro nedaleč od Reke. Tudi finale bo hrvaški, tako kot letos serijo zaključimo z endurom Grozni v Grožnjanu.

4Fun

Kar devetkrat med Špetrom, Ilirsko Bistrico in Kopami! Začenjamo v Italiji, prvič se pomerimo že marca na zabavnih stezicah pri Gorici, nato aprila pri “treh dimnikih” nad Trstom, kakor koli bodo že tokrat izbrali hitrostne preizkušnje. V maju kar trikrat: na Krokarju v Dobrni, prvič na Črnih njivah nad Ilirsko Bistrico v okviru festivala Bike Beer ter še na letos posrečenem FunEnduru na ravenski Poseki. Julija se veselimo dveh novih preizkušenj v naši družbi: prvi je sicer regionalno že uveljavljeni Krivapete Enduro pri Šentlenartu/San Leonardu, drugi pa v nastajajočem parku Kope. Septembra bosta še zadnji dve priložnosti za dan s številko serije 4Fun na krmilu: prvič v Kočevju v tamkajšnjem trail centru, nato pa še na drugi dirki Golovec Trails v istoimenskem ljubljanskem parku.

Novosti

Na vseh dirkah serije SloEnduro ter po dogovoru tudi na dirkah 4Fun bo tudi kategorija mladih do 15 let, pomerili se bodo na skrajšani trasi, praviloma na dveh hitrostnih preizkušnjah.

Na dirkah serije SloEnduro in seveda tudi v točkovanju bo novost moška kategorija master 3 za tekmovalce, ki v sezoni dopolnijo 50 let in starejše.

Prireditelji lahko tako v seriji SloEnduro kot na prireditveh 4Fun razpišejo tudi kategorije za kolesarje na e-kolesih.

Kar se tiče dnevnega sporeda, bodo naknadne prijave in prevzem številk natančno določene v razpisu in tega urnika se bomo tudi držali. Na dirkah serije SloEnduro bo vrstni red štarta vedno obrnjen – najvišje uvrščeni z lestvice štartajo na koncu. Na prireditvah 4Fun je tak vrstni red priporočen.

Na dirkah serije SloEnduro na dan treninga (sobota) niso dovoljeni prevozi z avtomobili. Morebitna možnost prevozov bo določena z razpisom vsakega tekmovanja posebej.

Dolžina dirk serije SloEnduro ostaja med 1000 in 1200 višinskimi metri, na dogodkih 4Fun pa bo med 600 in 800 v.m.

Koledar SloEnduro 2019

17. marec* – 4Fun: Gorizia Enduro, Gorica (Ita), prireditelj U.C. Caprivesi
14. april – SloEnduro 1: Kamplc enduro, Ajdovščina, prireditelj DK Kampelc
28. april – 4Fun: Enduro 3 Camini, Trst (Ita), prireditelj A.S.D. 360 MTB
12. maj – 4Fun: Enduro Krokar, Dobrna, prireditelj KD Krokar
19. maj – 4Fun: Bike Beer Fest Enduro, Ilirska Bistrica, prireditelj GKD Borovci
25. maj – 4Fun: Poseka FunEnduro, Ravne na Koroškem, prireditelj ZKŠTM Ravne na Koroškem
9. junij – SloEnduro 2 + državno prvenstvo: Merjasec enduro, Ruše, prireditelj ŠD NLP
23. junij – SloEnduro 3 + EWS Continental: Black Hole Enduro, Jamnica/Peca, prireditelj ŠD MTB Koroška
7. julij – 4Fun: Krivapete Enduro, San Leonardo/Šentlenart (Ita), prireditelj ASD Team Granzon
21. julij – 4Fun: Enduro Kope, Kope, prireditelj Sport klub Nitro ski & snowboard
25. avgust – SloEnduro 4: Enduro Krvavec, Krvavec, prireditelj ŠD Bam.Bi
8. september – SloEnduro 5: Trnduro, Trnovica (Hrv), prireditelj BBK Team Rodeo
14. september – 4Fun: Enduro Kočevje, Kočevje, prireditelj KD Melamin
22. september – 4Fun: Golovec Trails Ljubljana, Ljubljana, prireditelj Golovec Trails
13. oktober – SloEnduro 6: Enduro Grozni, Grožnjan (Hrv), prireditelj BBK Grožnjan

*prestavljeno z datuma 24. marec

Uvodna fotografija Matic Slemič