Vzdržljivostne dirke v spustu s skupinskim štartom, ki so pravzaprav bolj enduro kot spust, so posebno poglavje v dirkanju “na težnost”. Trenutno edina na našem koncu sveta je Matadown. To nedeljo 6. avgusta ga petič prirejajo na Matajurju, takoj za mejo z Italijo.

Dirka, ki poteka po dolgi in razgibani stezici z vrha Matajurja do kraja Špeter Slovenov (San Pietro al Natisone) ob reki Nadiži, je tudi četrta od sedmih v seriji SloEnduro 4Fun.

Lani so se na Matajurju pomerili kolesarji iz petih evropskih držav, med moškimi je bil najhitrejši Slovenec Robert Kordež (Black Hole enduro team) z novim rekordom proge 27 minut in 57 sekund, med ženskami pa Avstrijka Yana Dobnig.

Proga meri 12,5 km s 1500 m višinske razlike in ima tudi nekaj krajših vzponov. Organizatorji iz ASD Maglia nera pravijo, da je še bolje pripravljena in zavarovana.

Video trase

Oglej si celotno progo s štartom na Matajurju, ki meri 12 kilometrov in pol ter ima 1500 metrov višinske razlike. Dirka bo v nedeljo, 6. avgusta. Na sporedu bo že petič, letos kot četrta postaja serije SloEnduro 4Fun.

Pred dirko bodo na krajši progi potekale kvalifikacije, na osnovi katerih bodo tekmovalce razvrstili v dve štartni skupini. Prva bo finalno vožnjo začela ob 14. uri, druga pol ure pozneje. O končni razvrstitvi bodo odločali časi, saj bodo v obe skupini razvrščeni podobno hitri tekmovalci iz kvalifikacij, ne hitrejša polovica v eno in počasnejša v drugo skupino.

Lanskoletno dogajanje ujeto v videu

Razpis na sloenduro.com

Stran prireditelja in prijave na vallimpiadi.it

www.facebook.com/Matadownevent
www.instagram.com/matadown

Lansko poročilo
Z Matajurja prvič slovenski rekord

Fotografije Gianpaolo Scognamiglio, fotogalerija