Nico Lau in Scott Laughland tekmovalca profesionalne MTB ekipe CubeAction Team sta se na svojem »enduro road tripu« ustavila v Cerknem. V Slovenijo ju je povabil Fabiene Barett, ki upravlja z vodniško agencijo www.rando-slovenie.fr. V Sloveniji živi že 5 let. Svoje goste vodi na gorsko kolesarsko popotovanje od Bleda do Pirana, tako na svoji poti prečka tudi Cerkljansko hribovje. Pedalovci ga poznamo 3 leta in se, kadar je v Cerknem, radi družimo, saj je faca in pravi »mountainbajker«. Kako sta prišla, kaj sta furala v Cerknem in kako se jima odvija »endurolife« pa v spodnjem intervjuju.

 

(vprašanje obema) Glede na to, da je Enduro mlada disciplina, katero kolesarsko disciplino sta gojila pred pojavom Endura?

 

Nico: Ukvarjal sem se z XC jem do svojega 15 leta, ko sem se hotel bolj posvetiti zabavi ne le trdemu delu, sem začel voziti Downhill. Bil sem mlad hotel sem se zabavati. Potem je prišel Enduro in takoj sem našel svojo disciplino. Nastopal sem v Francoskih pokalih kjer se je enduro razvijal, bil na začetku zgodbe. Potem smo stopnjevali in rasli hkrati kot je rastel Enduro kot disciplina.

Scott:Prej sem se ukvarjal z Trial motociklizmom nato pa se z 13 leti preselil v downhill. 4 leta sem dirkal v svetovnem pokalu. Začel sem voziti Enduro. Na Škotskem imamo kot vi veliko hribov in sem iz praktičnih razlogov začel trenirati na, kot bi rekli »allmountain« kolesu. Danes se ista stvar kliče Enduro J. Chris Ball, ki je prav tako Škot (soustanovitelj EWS), mi je pomagal pri razvoju. Prejšnje leto sem dirkal za Cube UK, distributerja koles na otoku. Sčasoma sem postal dober prijatelj z vsemi v CubeAction Team. Ko sem konec lanske sezone postavil dober rezultat v Finale Ligure ,so me povabili zraven.

 

Povejta nam kakšno je življenje profesionalnega športnika?

 

Scott: Prejšnje leto zame še ni bilo lahko, saj sem si potovanja plačeval sam. Živel sem bolj ali manj sam v kombiju, ki je bil daleč od udobja. Letos je precej lažje. Ko gremo na tekmo imamo popolno podporo z mehaniki in dobrimi ljudmi okrog sebe. Tako se lahko osredotočimo na samo dirko.

Nico: Nekako 3 leta sem v profesionalnem športu, vendar moraš imeti rad tak način življenja. Spati v avtodomu, poskrbeti sam zase. Sedaj po 3 letih imamo res popolno podporo na dirkah in lahko uživamo in se osredotočimo na veliko pomembnejše stvari med tekmo.

 

Sodelujeta tudi z Cubom glede razvoja koles?

 

Nico: Ja seveda sodelujemo. S Cubom sodelujemo glede okvirjev, s Foxom glede vzmetenja, z DT Swiss sodelujemo glede wheelsetov, s Schwalbejem glede gum. Tukaj je veliko dela in poskušamo najti dobre rešitve. Imamo najboljšo opremo, kar jo potrebujemo. Lahko ostanemo skoncentrirani nase in na svoje delo.

 

Kako je prišlo do tega da sta prišla na obisk v Slovenijo?

 

Nico: Slovenska zgodba se je za naju začela, ko naju je Fab (Fabiene) povabil v Slovenijo. Faba poznam že 5 let. Spoznala sva se, ko sem vozil za drugo ekipo pred Cubom. Ko naju je povabil, sva se odločila, da prideva po tekmi v Riva del Garda, ko bova blizu. Rezervirala sva avtodom CubeAction Teama in prišla. Upava, da bova furala čim več, mogoče tudi v kakšnem bike parku.

 

Torej kakšen je vajin načrt ta teden?

 

Nico:Načrt je da ostaneva tukaj. Plan se dnevno spreminja in postaja vedno boljši J Je fleksibilen.

 

Katere dirke pa imata v planu letos?

 

Nico: Vse dirke EWS, potem pa odvisno od občutkov, motivacije, ter od obveznosti ki jih moramo izpolnjevati do pokroviteljev. Vmes poskušava najti čas za kakšen izlet kot sedaj, uživati na kolesu z lokalci, kot ste vi tukaj.

 

Ali mislita, da ima Slovenija prihodnost v MTB ali so naše zakonske ovire previsoke?

 

Nico: Seveda. Probleme z zakoni imamo tudi v Franciji. Pomembno je da ostanete skoncentrirani na svoje delo, kot ga opravljate zdaj. Uživate na kolesu, ste v dobri družbi in to je najpomembneje.

 

Če bi lahko prišla na našo Enduro tekmo, bi prišla?

 

Nico: Naslednje leto? To smo se že pogovarjali J Ja seveda, če ostanete na enakem datumu. Mogoče bi bilo lažje če bi vaša dirka štela vsaj za evropsko serijo. Razmislite o tem.

 

Kako izgledajo vajini zimski treningi?

 

Nico: Zadnja tekma je bila decembra, nato pa trije tedni smučanja, zabave, uživanja. Tri tedne nisem pomislil na kolo. Veliko smučam, za en mesec sem odšel na Kanarske otoke, vzel sem s seboj cestno in gorsko kolo, ter delal veliko na kondiciji.

 

Kaj mislita bi lahko Tade postal takšen enduraš kot sta vidva?

 

Nico: »JA MAN :D He has the skill«. The Cube Action Team je mednaroden. Imamo Nemce, Švicarje, Škota (pokaže na Scotta) in mogoče lahko vprašam manegerja, če rabimo voznika kot je Tadej. J

Scott: Vi imate res srečo v Evropi, ker imate možnost shutlanja. Na škotskem moramo vse prekolesariti sami.

Nico: Ja, vendar mislim, da bi bilo dobro na Evropskih dirkah ohranjati bistvo Endura. To, da izhaja iz Allmountain kolesarjenja. Hočem reči, da vzpone prekolesarimo.

 

Nazadnje hvala za lep dan furanja in druženja

 

Nico: Ja, lepo je bilo, super trailiJ

Scott:Mogoče prideva še nazaj.

 

Debata je potekala še naprej v sproščenem vzdušju klape na vrtu Bara Pr Albinc.

 

SloEnduro tekma v Cerknem bo na sporedu 17. in 18. maja. Več o tekmi: Enduro Cerkno

 

Aleš Makuc /ŠD Pedal

Foto: Fabien Barett