Druga junijska nedelja je bila rezervirana za tretjo letošnjo dirko serije SloEnduro. Tokrat smo se ustavili v Bike Parku Javornik, nad Črnim Vrhom (tistim nad Idrijo), kjer je ekipa Kamplc Racing Teama pripravila peto tekmovanje v enduru zapored. Na Javorniku je bila organizirana tudi prva dirka v enduru na slovenskih tleh tako, da je to prav gotovo najbolj tradicionalna dirka pri nas.

 

Pet etap in kar nekaj vzpona na lastni pogon

Organizatorji so tekmovalce “pogostili” z zahtevno traso. Čakalo jih je pet etap na progah v parku in deloma tudi izven njih. Skupno je to pomenilo več kot 1500 višinskih metrov spuščanja, svoje pa so dodali tudi številni kratki vzponi na trasah, ki so pripravljenost tekmovalcev še dodatno postavili na preizkušnjo. Med etapami so morali tekmovalci na tri od njih priti na lasten pogon, s kolesi, kar je na koncu dneva pomenilo še približno 1000m vzpenjanja. Sonce in visoka temperatura pa sta dodala še svoj delež k težavnosti izziva.

 

Nejc Rutar ponovil uspeh s Cerknega

Zmagovalec meglene in hladne tekme v Cerknem, Nejc Rutar (Unior Tools Team) je tudi v poletnih razmerah dokazal, da je trenutno težko premagljiv. Z najhitrejšim časom je začel že takoj v prvi etapi, kar pa se ni spremenilo niti kasneje. Do konca dneva ni prepustil niti ene zmage na etapi in tako vknjižil najhitrejše čase prav na vseh. Razlike niso bile velike tako, da je na koncu slavil drugo letošnjo zmago z 19 sekund prednosti pred Kristjanom Medveščkom (KK Črn Trn). Za tretje mesto se je moral nekoliko bolj potruditi Peter Mlinar (KK Črn Trn), ki se mu dan ni začel najbolje. Že na vzponu proti prvi etapi je skupaj z nekaterimi zgrešil pot, saj je neznanec umaknil tablo za smer. Tako je na štart prišel z le nekaj sekund rezerve, nato pa še naredil napako z “čipiranjem” in prvo etapo odpeljal brez merjenja časa. Organizator mu je omogočil ponoven štart, kamor se je lahko odpravil s sedežnico in od tam naprej nadaljeval uspešneje do tretjega mesta. Peterico uvrščenih sta zaključila Andrej Bratina in Tadej Razpet (Pedal Racing Team). Vodstvo prav na vrhu lestvice se tokrat ne bo spremenilo.

Na vrhu ostaja Rutar, pred Medveškom in Mlinarjem.

 

Ana Zupan uspešno po poškodbi

Ženska dirka na Javorniku je obetala zanimiv razplet. Vodilne v seštevku in zmagovalke Cerknega, madžarke Lille Megyaszai, ni bilo na štartu. Zato je vodilno pozicijo in boj za ubranitev vodstva v seštevku prevzela Nina Rupnik (Orbea Geax), sledila pa sta ji Saša Bevk (Pedal Racing Team), ki je bila na zadnji dirki hitrejša, in pa Ana Zupan (Energijateam.com), ki je prvič po poškodbi spet nataknila številko na krmilo. Stava na katerokoli bi bila tvegana…

Na prvi etapi je Ana pokazala, da je popolnoma zaceljena in dosegla najhitrejši čas. To ji je uspelo tudi na vseh naslednjih etapah in tako, podobno kot Rutar med moškimi, uspela dobiti prav vse etape dneva. Z 53 sekundami zaostanka je na koncu drugo mesto osvojila Rupnikova, medtem ko je Saša Bevk imela nekaj težav s kolesom in na koncu zaostala 18 sekund za drugouvrščeno. Vodilna v seštevku po tretji dirki bo tako Nina Rupnik. S 50 točk zaostanka ji sledi Ana Zupan, medtem ko je Saša Bevk ostala na tretjem mestu.

 

Kordež, Pelcar in Štucin zmagovalci kategorij

V kategorijah veteranov in mladincev so se odvijali svoji boji. Robert Kordež (Orbea Geax) je bil najhitrejši med mlajšimi veterani. Sledila sta mu domačin Sebastjan Stres (Kamplc Racing Team) in Jaka Tancik (Energijateam.com).

 

Med starejšimi veterani se je zmage veselil Aleš Pelcar (Energijateam.com), pred Janezom Golmajerjem (MTB Klub Kranj) in Martinom Brusom (Kamplc Racing Team).

 

Najhitrejši mladinec je bil ponovno Jan Štucin (Pedal Racing Team), pred Gregom Žvanom (Orbea Geax) in Jono Furlanom (Kamplc Racing Team).

 

Rezultati:

 

SloEnduro_#3, Kamplc Enduro: GENERAL CLASIFICATION (STAGE BY STAGE)

 

SloEnduro #3, Kamplc Enduro: CATEGORIES CLASIFICATION ( STAGE by STAGE)

 

 

 

 

Sledi slab mesec dni premora, potem pa nas v mesecu juliju čakata dve tekmi v sklopu festivalov.  Enduro Tolmin “Po Rommlovih poteh” bo na sporedu 6.julija, v sklopu Soča Outdoor Festivala, Black Hole Enduro pa je na koledarju od 18. do 20. julija, v sklopu Black Hole Bike Fest festivala, na Koroškem.

 

Sledi galerija slik, uradni video in še kaj…

 

JakaT