V hrvaški Istri se je zaključila serija SloEnduro 2016. Skupna zmagovalca Vid Peršak in Yana Dobnig. Daljše poročilo.

Po sobotnem večernem prologu in nedeljskih petih hitrostnih preizkušnjah na stezicah v okolici Grožnjana v hrvaški Istri je zmagovalec Endura Grozni, zadnje dirke slovenske mednarodne serije v gorskokolesarskem enduru SloEnduro, postal Vid Peršak (Gaes Orbea Enduro Crew) z nekaj več kot 14 sekundami prednosti pred Avstrijcem Gerdom Skantom (Giant Stattegg). Ta dvoboj je odločil tudi o skupnem zmagovalcu serije, naslov je ubranil Vid.

Na tretje mesto je v svojem enduro krstu stopil Italijan Luca Braidot, bolj znan kot vrhunski tekmovalec v olimpijskem krosu, ki je na olimpijskih igrah v Riu osvojil 7. mesto. Tadej Razpet (Pedal Racing Team) si je s 5. mestom zagotovil tretje v končni razvrstitvi serije.

Po petih preizkušnjah v sezoni je bil pred finalom na vrhu razvrstitve Skant, druščino kandidatov za skupno zmago, v kateri so bili še Razpet, Peter Mlinar (KK Črn trn) in Daniel Schemmel (Cube Action Team), pa je na 5. mestu z zaostankom 70 točk zaključeval Peršak. Schemmla ni bilo v Grožnjan, Mlinar pa se je od uspšnega nastopa poslovil že v prvi nedeljski etapi, ko mu je že na ravninskem zgornjem delu z verižnika padla veriga. Odlično pa je šlo šestemu iz razvrstitve, Nejcu Huthu (Energijateam.com), ki je bil po štirih etapah na odličnem drugem mestu in na poti do svojega največjega uspeha, a je v zadnji etapi predrl gumo in zdrsnil na četrto. Mlinar je v končni razvrstitvi serije 4., Huth pa 5.

Potem, ko je ulični prolog pripadel Poljaku Marcinu Motyki (Romet Racing Team), je v nedeljo Peršak dobil tri etape (tudi drugo, ki je štela kot Kenda superetapa), po eno sta osvojila Skant in Huth.

Najhitrejša ženska je bila tretjič letos Avstrijka Petra Bernhardt (RC Gravity Eagles), tokrat pred domačinko Gorano Težak (KBBXS Adrenalina) in Italijanko Giulio Albanese (UC Caprivesi). Druga Avstrijka Yana Dobnig (RLM Mondraker Racing Team), ki je imela skupno zmago že zagotovljeno, je bila četrta.

Med mladinci je neporažen ostal Matjaž Istenič (Energijateam.com), tokrat deveti najhitrejši v absolutni razvrstitvi, in seveda tudi osvojil skupni naslov. V veteranski kategoriji master 1 je zmagal skupno 7. najhitrejši Motyka (Romet Racing Team), skupni naslov gre Robiju Kordežu (Black Hole Enduro Team), ki je bil tokrat 4. V kategoriji master 2 je zmagal Slovak Peter Drabik (Kaktus Bike), drugouvrščeni Avstrijec Cri Maierhofer (Radlager Racing Division) pa je skupni zmagovalec serije v tej kategoriji. V kategoriji hobi je na finalu zmago slavil Nejc Kotnik (Bike Nomad), skupni zmagovalec pa je njegov koroški rojak Blaž Hölcl.

Na tretji dirki v organizaciji BBK Grožnjan, tudi zadnji v seriji EndCRO, je nastopilo je 130 kolesark in kolesarjev iz rekordnih 11 držav. S petka na soboto je traso namočil dež, nato se je v lepem vremenu počasi sušila in v zadnjih nedeljskih etapah so nerodno drseli le nekateri odseki, blato pa se ni preveč oprijemalo plaščev.

Zgodbe iz cilja

V soboto ni vse kazalo, da se bo Peršak uspel tako spretno zavihteti s petega na prvo mesto razvrstitve. Po bližnjem srečanju z drevesom je namreč lep del dneva preživel na pregledu v bolnišnici. A rebra so bila cela in tudi v nedeljo zjtutraj so ga začuda manj bolela. “Ves dan sem vozil brez pretiravanja, lepo je tako končati sezono. Sezona je bila dolga, na koncu je bila moja glava že utrujena. Lep vikend je bil in dobra dirka.”

“Najbolje mi je šlo v tretji etapi, ko sem bil najhitrejši, nato pa v četrti nisem našel pravega ritma,” pa je povedal Skant. “Sezona je bila odlična, postal sem avstrijski prvak in v Kamniku prvič zmagal v SloEnduru. Veselim se nastopanja v tej seriji tudi prihodnje leto.”

Luca Braidot se je prvič pridružil bratu Stefanu na enduro dirki. “Disciplina mi je zelo všeč, vzdušje je zelo sproščeno,” je povedal po uspešnem dnevu.

Razpet je uspešno ubranil skupno zmago v posebni razvrstitvi superetap Kenda in osvojil tretje mesto v seriji, na dan zadnje dirke pa se je malo uštel pri izbiri gum: “Do tretje etape mi je šlo super, potem pa je bilo preveč suho za moje zelo agresivne gume za mehko podlago, zato sem imel premalo kontrole.”

Zmagovalka dirke Petra Bernhardt je bila v cilju utrujena: “Veliko je bilo poganjanja, tudi proge si je bilo težko zapomniti. Oprijem je bil na koncu dober, a sem v tretji etapi dvakrat padla. Punce smo vse transferje prekolesarile skupaj, uživala sem. V sezoni 2017 si želim nastopiti na vseh dirkah SloEndura, upam da bo ena tudi v Gradcu.”

Zaključek zopet v Wajdušni

Zadnje dejanje SloEndura v tem letu bo zaključna prireditev v Ajdovščini v soboto 19. novembra. Poleg priznanj najboljšim v točkovanju takrat razglasijo tudi najboljšega novinca sezone, “superrajderje”, ki so dokončali vseh 16 dirk pod okriljem SloEndura v sezoni, najboljšo ekipo in najboljšo prireditev sezone.

Enduro Grozni – vrstni red skupno
Enduro Grozni – vrstni red po kategorijah
Enduro Grozni – vrstni redi etap

Fotografije Ma_Tej