Robi Kordež z novim rekordom proge zmagovalec spusta s skupinskim štartom Matadown za serijo SloEnduro 4Fun.

Nedeljska četrta izvedba Matadowna, dirke v spustu s skupinskim štartom z Matajurja streljaj za slovensko-italijansko mejo, je bila prvič tudi del serije SloEnduro 4Fun.

Očitno je bila odločitev za vključitev v slovensko mednarodno serijo pravilna, saj se je udeležba skoraj podvojila: Na 12,5 km dolgo progo s 1500 v.m. se je podalo 120 tekmovalcev iz Avstrije, Hrvaške, Italije in Slovenije.

Tudi slovenskih udeležencev je bilo prvič malce več kot le kakšen naključen, rezultat pa je prvi slovenski zmagovalec – Robi Kordež (Black Hole enduro team) z novim rekordom proge 27 minut in 57 sekund – in šesterica Slovencev med deseterico najhitrejših.

Sistem dirke je zanimiv, ko razmisliš, pa tudi fer. Najhitrejši iz kvalifikacij niso razvrščeni v eno štartno skupino temveč v obe. Skupini po 60 sta z vrha Matajurja štartali pol ure narazen. Tako se skupina hitreje razvleče in je manj gneče in prehitevanja med favoriti za najvišja mesta. Hhkrati pa ni taktiziranja, lagodne vožnje in branjenja pozicij. Hiter moraš biti od štarta do cilja, saj na koncu iz časov tekmovalcev iz obeh skupin nastane en sam vrstni red.

Dve skupini za en vrstni red

Iz prve “baterije” je bil prvi v cilju mladinec Matjaž Istenič (Energijateam.com) pred veteranom Valterjem Krajnikom (MBK SportR.si) in Avstrijcem Julianom Hauerjem (RLM Mondraker). Iz druge pa Kordež pred Manuelom Albanesejem (UC Caprivesi) in Mihom Sprukom (Calcit bike team). Druga je bila hitrejša, tako da je za Kordežem na drugoi stopničko absolutne razvrstitve stopil Albanese, Istenič je bil tretji.

Najhitrejše dekle je bila Avstrijka Yana Dobnig (RLM Mondraker) z veliko prednostjo pred Italijankama Eli Cos in Tiziano Finocchio (Scavezzon). Druga Avstrijka Petra Bernhardt (Gravity Eagles) je v drugi skupini odlično začela, a v nadaljevanju padla, poškodovala kolo in končala tik pod stopničkami.

Istenič je zmagal med mladinci, Kordež je poleg nagrade za skupno zmago dobil še eno za zmago v master 1, kjer je bil Krajnik 3., Primož Gams (Black Hole) je bil ob 9. mestu absolutno tudi drugi med člani.

Prizorišče podelitve je enkratno – festival ob Nadiži v Vernassu pri Špietru (San Pietro al Natisone) z večtisočglavo množico.

Vrstni red