ensl

Matadown | 6. avgust 2017

sloenduroicongreen

Matadown | 6. avgust | Vernasso (ITA)

Osnovne informacije

Organizator: Associazione “Vallimpiadi”, Via Kennedy 1, 33040 Savogna, ITA

Datum tekme: 6. avgust 2017

Kraj tekme: Vernasso – Matajur (ITA)

Vodja organizacije: Luca Bosco

Vodja prijavne službe: Luca Bosco

Vodja proge: Luca Bosco

Kontakti organizacije:

mailicongreen lucabosco@libero.it | Luca Bosco| 0039 328 4137170

webicongreen http://www.vallimpiadi.it/index.php/matadown-2017/

fbiconwhite https://www.facebook.com/Matadownevent/

Timing ekipa

mailicongreen kucipedal@gmail.com  | Aleš Makuc | +38631851539

Opis tekmovanja

Matadown je adrenalinski in spektakularen dogodek organiziran v čudoviti dolini reke Nadiže. Preizkušnja je dirka s skupinskim štartom na 12.5km dolgi trasi z 1500m višinske razlike skozi pašnik, gozdove in s prelepimi razgledi. “Mata” ni enostavna dirka v spustu, temveč je organizirana v pravem duhu endura in odraža pravi pomen besede enduro – endurance (vzdržljivost).

Začne se s skalnatim odsekom, ki ga bodo lahko na kolesih premagali le najbolj podkovani, nemalo tekmovalce pa se bo bržkone odločilo za varnejši začetek na prvih metrih – hojo oz. tek. Kmalu zatem se trasa razširi in dovoli kar nekaj prehitevanja in razvrščanja tekmovalcev, dokler se spet ne zoži, kjer pa za tekmovalce postane pravi užitek. Večinoma poteka po enoslednici, ki tekmovalce vodi skozi gozd. S precejšnjo mero “flowa” trasa vodi skozi nekaj zahtevnih odsekov in tudi nekaj težkih krajših vzponov vse do cilja, ki ga bodo tekmovalci dosegli po približno 30min vožnje.

Format tekmovanja

Matadown je spust oz. enduro s skupinskim štartom.

Ogled proge ni obvezen, je pa priporočljiv za vse tekmovalce. V času ogleda in tekmovanja naj tekmovalci spoštujejo naravno okolje, gore, poti in lokalna naselja.

Tekmovalci bodo na štartu tekmovanja razvrščeni na podlagi rezultatov s kvalifikacij. V posamezni skupini bo razvrščenih največ 75 tekmovalcev. Časovni razpon med obema skupinama bo približno 15 minut. Štart posamezne skupini bo skupinski. Zmagovalca določi najboljši čas v finalu s skupinskim štartom. Tako lahko zmagovalec postane najhitrejši v katerikoli skupini.

Zmagovalec tekmovanja postane tisti, ki bo dosegel najboljši časa na finalni vožnji, ne glede na to, v kateri skupini vozi.

Primer: zmagovalec 1. skupine doseže časa 35minut. Zmagovalec 2. skupine doseže čas 34minut. Končni zmagovalec postane zmagovalec 2. skupine. Vsi tekmovalci, ki pridejo v cilj za zmagovalcem, bodo razvrščeni na podlagi doseženega časa, ne glede na skupino v kateri so vozili. Tekmovalci z enakim časom si bodo delili mesto uvrstitve. Tekmovalci, ki bodo prenehali s tekmovanjem, morajo takoj zapustiti traso in ne smejo prečkati cilje črte. Na rezultatih bodo zavedeni z oznako DNF (did not finish). Na koncu tekmovanja bodo pripravljeni rezultati po kategorijah, navedenih v tem razpisu.

Štartni položaji

Kvalifikacije: Za določitev štartnih položajev v glavni vožnji bodo pred tem organizirane kvalifikacije s posameznimi vožnjami tekmovalcev. Tekmovalci bodo štartali  razmaku 20 sekund. Po končanih kvalifikacijah bodo objavljeni rezultati z določenim štartnim vrstnim redom. Čas kvalifikacij nikakor ne vpliva na končni rezultat.

Spored

Sobota:

14:00 – 16:30 – Odprte prijave

Nedelja:

07:30 – 08:45 Prijava tekmovalcev, kontrola licenc in zdravniških potrdil. Prevzem številk.

09:45 Sestanek

10:00 – 11:00 Kvalifikacije

11:00 – 13:30 Prevoz na štart (večinoma z avtobusom)

14:00 – 15:30 Štart 1. skupine

14:30– 16:00 Štart 2. skupine

16:15 Zaključek tekmovanja

17:00 Podelitev

Opis proge

Trasa tekmovanja bo potekala z vrha Matajurja v dolžini 12,5km s približno 1500m višinske razlike. Točen potek trase lahko najdete na spodnji povezavi:

https://www.outdooractive.com/it/mountain-bike/cividale-valli-natisone/matadown/109238328/

Dostop do prizorišča

S smeri UDINE sledite znakom “CIVIDALE/SLOVENIA” dokler ne pridete do “SAN PIETRO AL NATISONE”.

Tam zavijete lavo na “VERNASSO”.

mata1

S smeri Slovenije sledite znakom za “CIVIDALE/UDINE” dokler ne pridete do kraja “SAN PIETRO AL NATISONE”.

Tam zavijete desno na “VERNASSO”.

mata2

Parkirišče, prijavna služba, toaleta in pralnica koles se bodo nahajali v področju festivala Vernasso.

Zaščitna oprema

Tako v času kvalifikacij, kot v času finalne vožnje, je zahtevana določena zaščitna oprema. Obvezna je uporaba integralne “full-face” čelade, primerne za enduro, DH ali 4X tekmovanja. Čelada mora biti opremljena z vizirjem oz. “šiltom”. Prepovedana je uporaba odprte XC čelade, kjer brada ni zaščitena. Med transferji lahko tekmovalci uporabljajo lažjo odprto XC čelado.

Prav tako je obvezna uporaba osebne zaščitne opreme. Obvezna je uporaba:

Ščitnikov za kolena, ščitna za hrbet oz. želve z primernimi certifikati.

Uporaba ostale zaščitne opreme (ščitniki za komolce, dolge rokavice, ščitnik za vrat…) je toplo priporočljiva. Tekmovalec mora biti ves čas tekmovanja samozadosten in sposoben odpraviti določene mehanske okvare. Zelo priporočljivo je, da imajo tekmovalci pri sebi telefon, v primeru, da bi moral vzpostaviti stik z organizatorji ali obratno za nujne primere. Vse številke za nujne primere bodo objavljene v času sestanka.

Kolo in oprema

Vsi tipi gorskih koles z izjemo električnih so dovoljeni za uporabo na trasi. Najbolj primerna so polno vzmetena kolesa za tip terena, ki ga ponuja trasa. Organizacijska ekipa si pridružuje pravico za izločitev tekmovalca s tekmovanja, v primeru, da bi se želel tekme udeležiti s kolesom, ki ne zagotavlja dovolj velike mere varnosti. Gume specifične za uporabo v blatu, niso dovoljene (spike ipd.).

Merjenje časa – timing

Merjenje časa bo izvajala zunanja časomerilna ekipa. Na dan tekmovanja bo vsak tekmovalec ob predložitvi dokumenta ali licence, prejel čip za merjenje časa. Čipi morajo biti po tekmovanju vrnjeni. Vsak tekmovalec je odgovoren za svoj čip. V primeru, da ga poškoduje ali izgubi, bo moral pokriti strošek novega čipa, to je 60,00eur

Zdravstvena služba

Zdravstvena služba se bo nahajala na prizorišču in bo sestavljena z ekipe enega zdravnika in dveh reševalcev. Najbližja bolnišnica se nahaja v kraju Cividale del Friuli Civil Hospital

Fairplay in kazni

V primeru nesreče ali poškodbe, je dolžnost vsakega tekmovalca, da nudi pomoč sotekmovalcu v težavah. Organizacijska ekipa si pridržuje pravico kaznovati ali diskvalificirati tekmovalca, ki tega določila ne spoštuje. Poleg tega so lahko tekmovalci tudi kazensko odgovorni za ignoriranje in ne-pomoč v nesreči. Tekmovalec, ki bo predčasno zaključil s tekmovanjem oz. odstopil, mora o tem čim prej obvestiti organizatorja, bodisi redarja ob progi, bodisi s klicom na številko, ki bo objavljena na sestanku. Tekmovalec je prepovedano kakorkoli spreminjati traso tekmovanja pred ali med le-tem. Prav tako je prepovedano kakršnokoli krajšanje trase tekmovanja in pomoč na trasi z motoriziranimi vozili. Če tekmovalec nenamerno zapelje s trase tekmovanja, se mora nazaj na traso vrniti na istem mestu, kjer je le-to zapustil in popraviti po možnosti strgan trak, ki označuje traso. Organizator lahko brez predhodnega opozorila vrši nadzor na transferju, po katerem bodo tekmovalci prispeli na vrh trase. Kjer trasa poteka skozi naselje, je obvezna vožnja izključno po trasi, tekmovalci naj ne vznemirjajo prebivalcev in vožnjo prilagodijo razmeram z namenom, da bi se izognili nesrečam. Vsi tekmovalci morajo na tekmovanju ravnati tako, da ne spravljajo v nevarnost sebe in drugih udeležencev, tako sotekmovalcev, kot tudi gledalcev. Prav tako morajo spoštovati okolje v katerem se tekmovanje odvija. Tam kjer transferji potekajo po odprtih cestah, so tekmovalci dolžni spoštovati cestno prometne predpise.

Pritožbe

Pritožbe v zvezi z potekom etape, razvrstitvijo in ravnanjem drugih tekmovalcev, ter podobno, se morajo predložiti pisno glavnemu sodniku in vodstvu tekmovanja. Pritožba mora biti podpisana s strani tekmovalca in vložena v roku pol ure po objavi rezultatov. Sodniki bodo svojo odločitev o pritožbi sporočili v roku 60 minut od prejema pritožbe.

SloEnduro točkovanje

Točkovanje za SloEnduro 4Fun serijo bo izvedeno le v absolutni moški in absolutni ženski kategorije. Podrobnosti o točkovanju so objavljene v točki 15 pravilnika SloEnduro.

Odgovornost

Organizator ni odgovoren za škodo, ki jo tekmovalci med tekmovanjem povzročijo sebi, drugim tekmovalcem ali tretjim osebam. Prav tako ni odgovoren noben član organizacijske ekipe. Tisto kar ni določeno s tem pravilnikom, bo obravnavano v skladu z zakonom Italijanske države.

Obveščanje

Vsa obvestila glede tekmovanja in morebitnih sprememb bodo objavljena na povezavi:

http://www.vallimpiadi.it/index.php/matadown-2017


 Basic rules

 • Competition will run under rules of UCI, rules FCI (Italian Cycling Federation) for Enduro and SloEnduro rules.
 • Any kind of course cutting is not allowed on the trails.  It will be randomly checked.  Any violation of this rule will lead to disqualification of the rider.
 • Competitors are taking part of the race on their own risk
 • Chief Referee: Luca Bosco
 • Delegate of SloEnduro is taking care for everything to be in accordance to the rules and arrangment inside of SloEnduro (numbers, sponsors, starting positions etc…)
 • Race office will be located on Vernasso Festival”. Arrival to the venue will be marked, as well as transfers to the start of the qualification stage.
 • On transfers riders will need to observe all road traffic regulations.
 • With entry fee payment and starting number pick-up every rider confirms to agree with all conditions of this propositions and is riding on his own risk. Young riders needs an adult person to take a responsibility for him which should be made by his parents or an adult person who signs an entry form.
 • Riders have to take care to pick up the timing chips before the start.
 • There will be marshal positioned beside the course
 • Any riding outside the marked trail is not allowed and will be sanctioned
 • Protecting gear is mandatory like the rules of FCI for enduro sais (Full-face helmet on the stages, XC helmet is allowed on transfers. Kneepads, full-finger glowes are mandatory on the stages).
 • Medical team will be present on the race venue.
 • Race will be run with the use of electronic timing. Riders are obliged to return chip, otherwise organiser will charge a costs for a lost chip, which is 60,00eur
 • Organiser reserves the right to change this propositions, which will be announced soon enough.
 • Organiser is not responsible for the consequences, which riders cause to their self, other riders or third party.
 • Race course will be marked at least one day before the start and ready for inspection.
 • Organiser reservers the right to change the course, stage number or stage lenght due to unexpected situation such as bad weather and similar. Organiser will announce any changes soon enough.

Prijave in štartnina

Začetek prijav

14. julij 2017

Sistem za prijave

Prijave na tekmovanje morajo biti oddane preko obrazca, ki je objavljen na spodnji povezavi: http://www.vallimpiadi.it/index.php/matadown-2017/

Zaključek prijav

Prijave se zaključijo v sredo, 2. avgusta ob 23:59

Naknadne prijave

Prijave po navedene roku niso mogoče

Štartnina v predprijavi

€ 35

Plačilo prijave

Višina štartine za tekmovanje je 35.00eur in vključuje: prevoz proti vrhu do Pelizzo parkirišča na dan tekmovanja; dnevno zavarovanje (za 5. in 6. avgusta 2017).

Plačilo štartnine lahko tekmovalci plačajo:

– z nakazilom na bančni račun  Association Vallimpiadi; IBAN IT64W0863164230000100855788; Banca di Credito Cooperativo di Manzano filiale di San Pietro al Natisone; BIC:RUAMIT21SPN;  SWIFT: RUAMIT22

– preko PayPala na info@vallimpiadi.it,

Davčna številka Associazione Vallimpiadi 02732070301 c.f. 94127880303

Potrdilo o plačilo morajo tekmovalci poslati na naslov:   lucabosco@libero.it  Prijava je uspešna šele, ko je plačilo uspešno izvedeno in prejeto s strani organizatorja. Vračilo štartnine ni mogoče. Za vsak slučaj naj imajo tekmovalci potrdilo o plačilo s seboj na dan tekmovanja in ga prinesejo na prijavno mesto.

Tekmovalci brez licence

Tekmovalci brez licence lahko nastopijo na tekmovanju. Ob prijavi morajo na spodnji naslov poslati obvezno zdravstveno potrdilo. Za več informacij lahko tekmovalci kontaktirajo organziatorja na spodnji naslov. lucabosco@libero.it

Mladoletni tekmovalci

Za vse mladoletne tekmovale, rojene po 18. juniju 1999, mora odgovornost prevzeti odrasla oseba, ki to potrdi s podpisanim izpolnjenim obrazcem.

Kategorije

ABSOLUTNA KATEGORIJA

MLADINCI (1999 in mlajši)

MOŠKI (1998 do vključno 1988)

MASTER 1 (1987 do vključno 1978)

MASTER 2 (1977 in starejši)

WOMEN (vse letnice)

HOBI (vse letnice)

 

Prijave

Tokrat se prijave zbirajo preko lastnega sistema Vallimpiadi. Obrazec za prijavo je dostopen na spodnji povezavi:

http://www.vallimpiadi.it/index.php/matadown-2017/