ensl

Matadown 2018

1.       Osnovne informacije

2.       SPORED TEKMOVANJA

SOBOTA 4. AVGUST
9:00 – 17:00  prosti trening

NEDELJA 5. AVGUST
8.00 – 9.00 odprta prijavna služba in kontrola licenc, prevzem številk
09:30 sestanek za tekmovalce in vodje ekip
10:00 – 11:00 Kvalifikacije
11:00 – 13:30 Prevoz na Matajur (z avtobusom)
14:00 – 1. štart – moški
2.15 pm – Ženski štart
2.30 pm – 2. štart – moški
16:00 – zaključek tekmovanja
17:00 – podelitev

Organizator si pridržuje pravico do spremembe časovnice.

Organizator si pridržuje pravico do odpovedi tekmovanja v primeru slabih vremenskih razmer ali drugih nepredvidljivih situacij, ki bi lahko ogrozile varnost tekmovalcev.

3.      OPIS TEKMOVANJA

Matadown je tekmovanje v maratonskem spustu s skupinskim štartom. Preizkušnja je dirka s skupinskim štartom na 12.5km dolgi trasi s 1400m višinske razlike skozi pašnike, gozdove in s prelepimi razgledi. “Mata” ni enostavna dirka v spustu, temveč je organizirana v pravem duhu endura in odraža pravi pomen besede enduro – endurance (vzdržljivost).

Začne se s skalnatim odsekom, ki ga bodo lahko na kolesih premagali le najbolj podkovani, nemalo tekmovalcev pa se bo bržkone odločilo za varnejši začetek na prvih metrih – hojo oz. tek. Kmalu zatem se trasa razširi in dovoli kar nekaj prehitevanja in razvrščanja tekmovalcev, dokler se spet ne zoži, kjer pa za tekmovalce postane pravi užitek. Večinoma poteka po enoslednici, ki tekmovalce vodi skozi gozd. S precejšnjo mero “flowa” trasa vodi skozi nekaj zahtevnih odsekov in tudi nekaj težkih krajših vzponov vse do cilja, ki ga bodo tekmovalci dosegli po približno 30min vožnje.

4.      PRIJAVE

Na Matadown je na štartu prostora le za 150 tekmovalcev.

V tej sezoni bo tekmovanje potekalo po pravilih Italijanske Kolesarske Zveze (FCI). Bistvena sprememba pri tem je ta, da na žalost na tekmi ne bodo mogli nastopiti udeleženci brez licence in tisti z licenco HOBI (enako kot na zadnjih tekmovah v Trstu in Gorici).

 

Način prijave za slovenske in hrvaške tekmovalce, ter tekmovalce s Koroške in Štajerske (Avstrija) z veljavno UCI licenco: 

Prijava za tekmovalce z ostalih področij (UCI licencirani tekmovalci):


Tekmovalci brez popolnih dokumentov (licenca, avtorizacija, potrdilo plačilu…) ne bodo sprejeti na štart na dan tekmovanja.

Prijava bo upoštevana za veljavno šele po potrditvi plačila.

S prijavo tekmovalci potrdijo strinjanje s pravili tega razpisa v celoti.

Vsak tekmovalec mora predložiti licenco sodniški službi pred prevzemom številke.

5.     PLAČILA

Štartnina vključuje sodelovanje na tekmi, prevoz z avtobusom na Pelizzo na dan tekmovanja in startni paket ob prevzemu številke (številka, pripomočki…).

Plačila se izvedejo preko: PayPal na info@vallimpiadi.it,

Davčna številka – Association Vallimpiadi 02732070301 c.f. 94127880303
Prijave bodo veljavne le v primeru, ko bo prejeto tudi plačilo štartine. Plačilo in prijava bosta potrjena preko e-mail sporočila, ki ga bodo tekmovalci prejeli na naslov vpisan ob prijavi.

Plačane štartnine organizator v primeru, da tekmovalec ne nastopi, ni dolžan vrniti.

Za vsak slučaj je za tekmovalce priporočljivo, da s seboj prinesejo potrdilo o plačilo štartine in ga predložijo na prijavni službi.

6.     OPREMA

Tako v času kvalifikacij, kot v času finalne vožnje, je zahtevana določena zaščitna oprema. Obvezna je uporaba integralne “full-face” čelade, primerne za enduro, DH ali 4X tekmovanja. Čelada mora biti opremljena z vizirjem oz. “šiltom”. Prepovedana je uporaba odprte XC čelade, kjer brada ni zaščitena. Med transferji lahko tekmovalci uporabljajo lažjo odprto XC čelado.

Prav tako je obvezna uporaba osebne zaščitne opreme. Obvezna je uporaba:

Ščitnikov za kolena, ščitna za hrbet oz. želve z primernimi certifikati.

Uporaba ostale zaščitne opreme (ščitniki za komolce, dolge rokavice, ščitnik za vrat…) je toplo priporočljiva. Tekmovalec mora biti ves čas tekmovanja samozadosten in sposoben odpraviti določene mehanske okvare. Zelo priporočljivo je, da imajo tekmovalci pri sebi telefon, v primeru, da bi moral vzpostaviti stik z organizatorji ali obratno za nujne primere. Vse številke za nujne primere bodo objavljene v času sestanka.

7.     KOLESA

Vsi tipi gorskih koles z izjemo električnih so dovoljeni za uporabo na trasi. Dovoljena so kolesa s prednjim vzmetenjem v dobrem stanju in robustne izvedbe, all-mountain kolesa, enduro, DH kolesa. Najbolj primerna so polno vzmetena kolesa za tip terena, ki ga ponuja trasa(all-mountian ali enduro kolesa). Vsak tekmovalec je sam odgovoren za svoje kolo.

Prepovedana je uporaba e-koles.

8.     POTEK TEKMOVANJA

Na strani organizatorja bo objavljena trasa tekmovanja (karta in GPX datoteka) v takšni obliki, ki bo omogočala tekmovalcev ogled proge v dneh pred tekmovanjem. Ogled trase ni obvezujoč za tekmovalce, le-ti pa morajo ob ogledu spoštovati naravo, hribe in naselja skozi katera jih ogled trase vodi. Organizator ne prevzema odgovornost za nikakršno škodo, ki bi jo tekmovalci utrpeli na sebi, svojem kolesu ali škodo, ki bi jo tekmovalci povzročili drugim udeležencem, gledalcem in sotekmovalcem.

Nedelja, 5. avgust

Štartne številke bodo dodeljene na podlagi vrstnega reda prijav.

Sestanek

Tehnični sestanek z vodjo organizacije, ekipo sodnikov, vodji ekip, športni direktorji in samimi tekmovalci bo potekal v nedeljo, 5. avgusta ob 9.30 v telovadnici šole San Pietro al Natisone. Na sestanku bodo udeleženi seznanjeni z vsemi posebnostmi in morebitnimi spremembami v poteku tekmovanja ali pravilih.

Kvalifickacije

Za določitev štartnih položajev v glavni vožnji bodo pred tem organizirane kvalifikacije s posameznimi vožnjami tekmovalcev. Tekmovalci bodo štartali  razmaku 20 sekund. Po končanih kvalifikacijah bodo objavljeni rezultati z določenim štartnim vrstnim redom. Čas kvalifikacij nikakor ne vpliva na končni rezultat.

Štartne skupine
Tekmovalci bodo na štartu tekmovanja razvrščeni na podlagi rezultatov s kvalifikacij. V posamezni skupini bo razvrščenih največ 75 tekmovalcev. Časovni razpon med obema skupinama bo približno 30 minut. Štart posamezne skupini bo skupinski. Zmagovalca določi najboljši čas v finalu s skupinskim štartom. Tako lahko zmagovalec postane najhitrejši v katerikoli skupini.

9.       TIMING SLUŽBA

Merjenje časa bo izvajala zunanja časomerilna ekipa. Na dan tekmovanja bo vsak tekmovalec ob predložitvi dokumenta ali licence, prejel čip za merjenje časa. Čipi morajo biti po tekmovanju vrnjeni. Vsak tekmovalec je odgovoren za svoj čip. V primeru, da ga poškoduje ali izgubi, bo moral pokriti strošek novega čipa, to je 60,00eur

10.       ZDRAVSTVENA SLUŽBA

Zdravstvena služba se bo nahajala na prizorišču in bo sestavljena z ekipe enega zdravnika in dveh reševalcev.

Najbližja bolnišnica se nahaja v kraju Cividale del Friuli Civil Hospital

Številka za nujne primere je 112

11.       FAIRPLAY IN KAZNI

V primeru nesreče ali poškodbe, je dolžnost vsakega tekmovalca, da nudi pomoč sotekmovalcu v težavah. Organizacijska ekipa si pridržuje pravico kaznovati ali diskvalificirati tekmovalca, ki tega določila ne spoštuje. Poleg tega so lahko tekmovalci tudi kazensko odgovorni za ignoriranje in ne-pomoč v nesreči.

Tekmovalec, ki bo predčasno zaključil s tekmovanjem oz. odstopil, mora o tem čim prej obvestiti organizatorja, bodisi redarja ob progi, bodisi s klicom na številko, ki bo objavljena na sestanku.

Tekmovalcem je prepovedano kakorkoli spreminjati traso tekmovanja pred ali med le-tem. Prav tako je prepovedano kakršnokoli krajšanje trase tekmovanja in pomoč na trasi z motoriziranimi vozili.

Če tekmovalec nenamerno zapelje s trase tekmovanja, se mora nazaj na traso vrniti na istem mestu, kjer je le-to zapustil in popraviti po možnosti strgan trak, ki označuje traso. Organizator lahko brez predhodnega opozorila vrši nadzor na transferju, po katerem bodo tekmovalci prispeli na vrh trase.

Kjer trasa poteka skozi naselje, je obvezna vožnja izključno po trasi, tekmovalci naj ne vznemirjajo prebivalcev in vožnjo prilagodijo razmeram z namenom, da bi se izognili nesrečam.

Cesta bo zaprta za promet le v času tekmovanja. Vsi tekmovalci morajo na tekmovanju ravnati tako, da ne spravljajo v nevarnost sebe in drugih udeležencev, tako sotekmovalcev, kot tudi gledalcev. Prav tako morajo spoštovati okolje v katerem se tekmovanje odvija. Tam kjer transferji potekajo po odprtih cestah, so tekmovalci dolžni spoštovati cestno prometne predpise.

12.       DOPING KONTROLA

Kontrola dopinga bo izvedena v skladu z trenutnimi pravili FCI / UCI in Ministrstva za zdravje Italije. Kontrola se bo izvajala v zato opremljeni sobi v šoli San Pietro al Natisone (UD).

13.       RAZVRSTITEV

Zmagovalec tekmovanja postane tisti, ki bo dosegel najboljši časa na finalni vožnji, ne glede na to, v kateri skupini vozi.

Primer: zmagovalec 1. skupine doseže časa 35minut. Zmagovalec 2. skupine doseže čas 34minut. Končni zmagovalec postane zmagovalec 2. skupine. Vsi tekmovalci, ki pridejo v cilj za zmagovalcem, bodo razvrščeni na podlagi doseženega časa, ne glede na skupino v kateri so vozili. Tekmovalci z enakim časom si bodo delili mesto uvrstitve. Tekmovalci, ki bodo prenehali s tekmovanjem, morajo takoj zapustiti traso in ne smejo prečkati cilje črte. Na rezultatih bodo zavedeni z oznako DNF (did not finish). Na koncu tekmovanja bodo pripravljeni rezultati po kategorijah, navedenih v tem razpisu.

14.       PRITOŽBE

Pritožbe v zvezi z potekom etape, razvrstitvijo in ravnanjem drugih tekmovalcev, ter podobno, se morajo predložiti pisno glavnemu sodniku in vodstvu tekmovanja. Pritožba mora biti podpisana s strani tekmovalca in vložena v roku ene ure po objavi rezultatov. Sodniki bodo svojo odločitev o pritožbi sporočili v roku 60 minut od prejema pritožbe.
Organizacijski odbor se bo nemudoma sestal na prizorišču za rešitev spora pred izvedbo podelitve.
Odbor bosta sestavljala vodja tekmovanja in vodja proge.

15.       PODELITEV

Podelitev nagrad bo izvedena na koncu tekmovanja 

16.       ODGOVORNOST

Organizator ni odgovoren za škodo, ki jo tekmovalci med tekmovanjem povzročijo sebi, drugim tekmovalcem ali tretjim osebam. Prav tako ni odgovoren noben član organizacijske ekipe. Tisto kar ni določeno s tem pravilnikom, bo obravnavano v skladu z zakonom Italijanske države.