Finalna dirka letošnje serije v Grožnjanu je postregla z odličnim vremenom in super pripravljeno traso tekmovanja, ki je navdušila rekordnih 121 udeležencev. Finale je obiskala tudi ekipa glavnega sponzorja serije Cube Action Team, ki sta jo zastopala Gustav Wildhaber in Ludwig Döhl, ki pa na sam vrh nista zmogla. Tega si je rezerviral Vid Peršak (Orbea Enduro Crew) in s tem še potrdil svojo premoč v letošnji sezoni.

Pisana druščina pri vrhu

Tokrat smo na dirki dobili prav posebne goste, saj sta nas obiskala Nemec Ludwig Döhl in Švicar Gustav Wildhaber s Cube Action Teama, ki sta popestrila pisano mednarodno druščino v prvi deseterici, kjer so sicer prevladovali slovenski tekmovalci. Po sobotnem prologu je zelo dobro kazalo Wildhaberju, ki je uspel ugnati Peršaka, a na nedeljskih etapah te premoči ni uspel zadržati. Po prvi etapi je Švicar še vodil, a že v naslednji za Peršakom zaostal skoraj deset sekund, ki pa jih do konca kljub napaki Peršaka, ki je v zadnji etapi zapeljal s proge, ni uspel nadoknaditi. Na zadnjo stopničko zmagovalnega odra se je uspel prebiti Kristijan Medvešček, medtem ko sta prvo peterico absolutne razvrstitve dopolnila Primož Štrancar (Orbea Enduro Crew) in Ludwig Döhl. S to zmago je Peršak pred Medveščkom ubranil tudi skupno zmago v letošnji seriji. Tretje mesto je uspel ubraniti Peter Mlinar (KK Črn Trn), ki je tokrat pristal na osmem mestu.

Zupanova najhitrejša ženska

V ženski konkurenci na štartu žal nismo videli vodilne v seriji Nine Rupnik (MBK SportR.si), se je pa tekmovalcem pridružila “pogrešana” Ana Zupan (Energijateam.com), ki je na sobotnem prologu še iskala tekmovalni ritem,ter predse spustila Giulio Albanese (U.C. Caprivesi) in Hrvatico Gorano Težak (KBBXS Adrenalina).  Na nedeljskih etapah Giulia ni uspela najti pravega ritma in ni utegnila pripeljati višje kot od četrtega mesta, medtem ko je Zupanova uspela stopiti na plin in se zapeljati na najvišjo stopničko. Tina Rejc, ki je sobotni prolog začela slabo, se je na pravem terenu v nedeljo znašla dosti bolje in s sobotnega četrtega mesta priplezala na drugo najvišjo stopničko, medtem ko je tretje mesto uspela zadržati Gorana Težak. Z drugim mestom Tine Rejc je vodstvo v seriji kljub odsotnosti ubranila Nina Rupnik in tako že drugo leto zapored osvojila serijo. Tina bo ostala na drugem mestu, tretje pa je s tem nastopom ubranila Albanesejeva.

V mladinski konkurenci se je prvič letos zmage veselil Maks Trobec (Pedal Racing), ki je uspel ugnati klubskega kolega Matjaža Isteniča in Cirila Zupana (Energijateam.com). Vodilni v skupnem seštevku Grega Žvan (MBK SportR.si) je na zadnji etapi padel, a kljub poškodbi peš prišel do cilja, ter tako ubranil skupno mladinsko zmago v seriji.

V kategoriji Master 1 je pričakovano vso konkurenco ugnal Robert Kordež (Black Hole Enduro). Še enkrat znova je na drugem mestu pristal Sebastjan Stres (Kamplc Racing), zadnjo stopničko na odru pa je zasedel Iztok Slapnik (Energijateam.com). Kordež se tako veseli tudi nove zmage v seriji, drugo mesto je pripadlo Stresu, tretje pa je s tokratnim četrtim mestom ubranil Jaka Tancik (Energijateam.com) katerega bi lahko ogrozila Miha Spruk (Calcit Bike Team) in Grega Nagode (KD Rajd), ki pa sta zadržala četrto in peto mesto na lestvici.

V Master 2 je bil ponovno nepremagljiv Primož Štrancar, ki je za zmago ugnal domačina Alena Jurjevića (BBK Grožnjan) in Janeza Golmajerja (MTB Klub Kranj). Štrancar in Golmajer sta s tem tudi zadržala prvo in drugo mesto v skupni razvrstitvi, tretjo pozicijo pa je uspel ubraniti Andrej Stroj (BK Opušteno), ki je tokrat pristal na šestem mestu.

V Hobi kategoriji je še eno zmago vknjižil Kristijan Medvešček in tako potrdil tudi skupno zmago v seriji. Na drugem in tretjem mestu sta tokrat pristala Avtrijca Michael Liendl (Lemur Racing) in Christoph Eder (URC Scheiher Gnas). V skupnem vrstnem redu serije je drugo mesto potrdil Avstrijec Michael Brulz (Radlager Racing), na tretje mesto pa je s šestega priplezal njegov rojak Bernd Dorrong, ki je tokrat pristal na robu prve peterice.

Tekmo je sicer zaznamovala dolga prekinitev in kasneje tudi odpoved četrte etape, zaradi intervencije reševalnega vozila, ki je na urgenco po padcu odpeljal Davorja Kacina, ki pa že sporoča, da je vse OK in rabi le počitek. Mi mu želimo čim hitrejši povratek na kolo.

Maxxis SuperEtapa

Na tekmi je bila organizirana tudi Maxxis SuperEtapa, ki jo je tokrat dobil Gustav Wildhaber.

Dirkaške sezone SloEnduro je konec, a se seveda še vrnemo z nekaj analizami in končno prireditvijo serije, ki je v planu konec novembra ali začetek decembra v Ajdovščini.

 

Rezultati: Enduro Grožnjan 2015

 

JakaT / Energija bikes