Pa smo jo začeli, sezono enduro dirkanja 2018. Tam kot lani, na razgibanih stezicah na obronkih Brd, kjer goriški klub Caprivesi prireja GoEnduro, prvo dirko serije SloEnduro 4Fun.

Res poredko se zgodi, da v kateri koli kolesarski dirki stopničke zasedejo bratje. Tokrat so to izvedli bratje Braidot. Zmagal je Luca s 15 sekundami prednosti pred Danielejem (oba CS Carabinieri), tretji je bil Stefano (UC Caprivesi) s 44 sekundami zaostanka.

Lanskemu zmagovalcu Stefanu verjetno vseeno ni bilo žal, da je na dirko zvabil svoja dva starejša brata, dvojčka, ki sta med najboljšimi na svetu v olimpijskem krosu – Luca je trenutno na 28. mestu lestvice UCI, Daniele na 49. Luca je bil italijanski prvak v krosu leta 2014, zadnji dve leti pa podprvak, medtem ko je Daniele naslov prvaka osvojil leta 2016. Pred tednom dni sta nastopala na prvem krosu svetovnega pokala v Južni Afriki.

Bratje Braidot živijo prav v Moši pri Gorici, kjer je bil štart dirke. Luca, ki že ima izkušnjo iz endura, tretji je bil namreč na finalu SloEndura 2016 v Grožnjanu, je na GoEnduro 2018 dobil tudi prav vseh pet hitrostnih preizkušenj dneva.

“Dosegel sem svojo prvo zmago v enduru. Lepo mi je bilo dirkati in zmagati v domačem kraju, pa še z bratoma smo zasedli prva tri mesta,” je po zmagi povedal 26-letni Luca. “Proga je bila odlična, tudi v teh razmerah sem se dobro znašel. Vse super torej.”

Stoterico udeležencev iz štirih držav je pričakalo delno oblačno vreme z nekaj sonca, proge pa so bile v veliki večini blatne z nekaj suhimi odseki. V težkih razmerah je kar nekaj počasnejših tekmovalcev zamujalo na štart hitrostnih preizkušenj.

Kategorije

Braidoti so nastopili v moški članski kategoriji, v ostalih kategorijah pa so bile stopničke videti takole:

Tri ženske so razdelili v dve kategoriji, masters in open. Če jih vendarle združimo, je bila najhitrejša Giulia Albanese (Ita, UC Caprivesi) pred Kalthaus (Avt, ASKÖ Dr. Auer BMX Team Mühlen) in Majo Lobnik (Slo, Ganesha Team).
Med mladinci je zmagal Lorenzo Terlicher pred Manuelom Felicejem in Davidom De Sabbatom (vsi Ita, ASD Team Granzon).
Pri veteranih M1 in M2 je zmagal Francesco Remoto (Ita, ASD Fun Bike) pred Manuelom Albanesejem (Ita, UC Caprivesi) in Stefanom Gassnerjem (Avt, Bernis Bikeshop).
Pri veteranih M3 in M4 je bil najhitrejši Ruggiero Iob, drugi Lorenzo Cargnelutti (oba Ita, ASD Maglia Nera) in tretji David Taucer (Ita, ASD Federclub Trst).
Med veterani M5 in M6 je zmagal Claudio Remoto (Ita, ASD Fun Bike) pred Gregom Nagodetom (Slo, Energijateam.com) in Brunom Cordo (Ita, Trivium – Froggy Team). Nagodetov “Valdo” je bil z 18. mestom absolutno tudi najhitrejši Slovenec dneva.

Dirka mladih

Mlajši od 17 let so se pomerili na skrajšani trasi s tremi hitrostnimi preizkušnjami. V kategoriji do 17 let je zmagal Giacomo Zof, drugi je bil Morgan Zucco (oba Ita, ASD Team Granzon) in tretji Peter Vovk (Slo, Calcit bike team). Med mlajšimi od 15 let pa je bil najhitrejši Rene Ciuha Mrak (Slo, Rajd Ljubljana) in drugi Zeno Gregorio (Ita, ASD 360 MTB).

Med mladimi je imela svoje predstavnike tudi novomeška ekipa KD Zverinice z Rokom Štricljem na 7. mestu med U17 in Aleksandrom Avbarjem pri U15.

Se nadaljuje

Naslednja dirka serije 4Fun bo Enduro 3 Camini 8. aprila nad Trstom v organizaciji ASD 360 MTB. Prej pa se že ta konec tedna, v nedeljo 25. marca, v Ajdovščini z dirko Enduro Kamplc začenja “prva liga” serije SloEnduro.

Vse vrstne rede najdeš tukaj

Fotografije Ma_Tej, na uvodni je Luca Braidot (št. 13)

Pa še galerija fotografij Treviso MTB na www.trevisomtb.it