Četrta dirka sezone SloEnduro serije je za nami. Tokrat so se tekmovalci ustavili v Tolminu, kjer je v sklopu Soča Outdoor Festivala potekala že četrta letošnja dirka za SloEnduro serijo. Festival se je začel že v petek z dirko v eliminatorju, nadaljeval v soboto z maratonom in končno zaključil v nedeljo z dirko v enduru.

 

Tokratni razplet pa se za večino ni končal po pričakovanjih. Kot imajo tekmovalci nemalokrat tehnične težave s kolesi, so bili tokrat na vrsti za nekaj improvizacije časomerilci. Sistem za merjenje časa, ki se uporablja že celo sezono, tudi po večini dirk v tujini, je tokrat ponagajal in zagrenil konec dneva predvsem tistim, ki so se s časi ubadali za računalnikom. Ko so tekmovalci prihajali v cilj, so se v programu, ki je uporabljen za upravljanje sistema, izpisovali le časi prve etape, medtem ko je bilo z druge etape videti le nekaj časov, s tretje pa prav nobenega. V podatkih na čipih časomerilci niso uspeli najti zapisov in so tako ostali zvezanih rok, ter zgolj s časi prve etape dneva. Po premisleku in pogovoru s prisotnimi je padla odločitev, da se upošteva čase prve etape, s tem, da se iz rezultatov izloči vse tekmovalce, ki niso prišli do cilja, tudi če so imeli čas s prve etape.

 

Tekmovalci so se sicer ob 9.30 podali proti vrhu Kolovrata, kjer so jih čakale tri hitrostne preizkušnje. Za marsikaterega je bila dirka daljša in težja, kot so pričakovali. Dolg prvi vzpon proti vrhu, kjer je bilo le malo sence, je načel moči večini tekmovalcev in tako so hitrostne preizkušnje postale še večji izziv. Prva etapa, tista, ki je bila na koncu upoštevana v rezultatih, se je spustila na italjansko stran, od koder so kolesarji ponovno prikolesarili nazaj na Kolovrat in končno začeli spust nazaj proti Tolminu. Zadnja etapa, za mnoge najlepša, se je končala praktično v dolini in le dobrih 10minut vožnje je še bilo potrebnih nazaj do prizorišča na sotočju v Tolminu.

 

V absolutni konkurenci je ves dan dobro kazalo serijskemu zmagovalcu serije, Nejcu Rutarju (Unior Tools Team), ki s končnim razpletom dneva ni izgubil nič, saj je bil najhitrejši tudi na prvi etapi in tako vknjižil novo zmago. Najbližji zasledovalec je bil z le sekundo zaostanka njegov klubski kolega, sicer odličen tekmovalec v spustu, Jure Žabjek (Unior Tools Team). Zadnje mesto na stopničkah si je priboril Kristjan Medvešček (KK Črn Trn), medtem ko sta si Tadej Razpet (Pedal Racing Team) in Nace Krivonog (Orbea Geax) z istim časom razdelila četrto mesto.

 

V ženski konkurenci se je prvič do sedaj v tej disciplini preizkusila odlična slovenska tekmovalka v spustu, Zarja Černilogar (KK Črn Trn), ki ji je proga očitno ustrezala, saj je že v prvem poskusu uspela vknjižiti zmago. Najbližje ji je bila Madžarka Lilla Megyaszai (Cube Csomor), sicer zmagovalka tekme v Cerknem. Na tretje mesto se je uspela prebiti Saša Bevk (Pedal Racing Team). Na štartu je bila tudi evropska prvakinja v krosu, Tanja Žakelj (Unior Tools Team), ki je končala dirko na četrtem mestu. Zmagovalka dveh letošnjih dirk, Ana Zupan (Energijateam.com), je svoj nastop zaradi bolezni odpovedala zjutraj, pred štartom.

 

V konkurenci mladincev se je na trasi ponovno najbolje znašel Jan Štucin (Pedal Racing Team), ki je za 2 sekundi ugnal drugouvrščenega Grega Žvana (Orbea Geax), ter za 6 sekund tretjeuvrščenega Matjaža Isteniča (Pedal Racing Team).

 

V kategorijah masterjev je med mlajšimi ponovno slavil Robert Kordež (Orbea Geax), pred Jankom Bačnarjem (Pedal Racing Team) in Anžetom Bizjakom (ŠD Bam.Bi), med starejšimi pa Primož Štrancar (Orbea Geax), pred Janezom Golmajerjem (MTB Klub Kranj) in Martinom Brusom (Kamplc Racing Team).

 

Sezona se nadaljuje že čez 14dni z dirko “Black Hole Enduro“, na Koroškem

 

Rezultati Enduro Tolmin generalno: SloEnduro_#4, Enduro Tolmin – general clasification

Rezultati Enduro Tolmin po kategorijah:  SloEnduro #4, Enduro Tolmin, categories clasification