Na Schöcklu nad Gradcem na peti dirki serije SloEnduro po dveh dneh zahtevnega dirkanja majhne razlike. Zmagovalca Štrajerca Petra Bernhard in Markus Pekoll, Vid Peršak že skupni zmagovalec.

Enduro Gradec, peta in predzadnja dirka gorskokolesarske serije SloEnduro in državno prvenstvo Avstrije, je bila ena najlepših in najzahtevnejših dirk v petih sezonah serije. Ne toliko zaradi skupnih višinskih metrov vzponov – na Schöcklu nad Gradcem so jih udeleženci nabrali za 900 metrov, še približno 650 so jih naredili z gondolo – kot zaradi tehničnih oziroma kar brutalnih prog, polnih skal in korenin.

Tako rekoč epski je bil tudi spopad za zmago, ki ga je naposled dobil najuspešnejši avstrijski tekmovalec v spustu zadnjih let, Markus Pekoll (MS Mondraker Team) iz Schladminga, ki je pred tednom dni nastopil na svoji zadnji dirki v spustu. Med ženskami je zmagala Petra Bernhard (Team Dorrong).

Na avstrijski zemlji in v boju za naslove državnih prvakov je bila konkurenca med Avstrijci daleč najmočnejša doslej v SloEnduru. Od Slovencev se je mednje pomešal le Vid Peršak (Team Dorrong), ki je za Pekollom po sobotnem prologu in nedeljskih petih hitrostnih preizkušnjah, skupno več kot 16 minutah dirkanja, na drugem mestu zaostal pičlo sekundo in 22 stotink. Sledil je Beljačan Matthias Stonig z zaostankom 3,35 za zmagovalcem, blizu je bil še četrtouvrščeni Kevin Maderegger (Ghost Factory Racing Riot), tretji v absolutni konkurenci avstrijskega DP.

Peto mesto je zasedel Čeh Premek Tejchman (Haven, Kellys Factory), v prvo deseterico sta se med Avstrijce pomešala še dva Slovaka, drugi najhitrejši Slovenec pa je bil Davor Kacin (Kamplc Racing Team) na 13. mestu. Skupno je nastopilo 153 tekmovalk in tekmovalcev iz trinajstih držav, uvrščenih je 144.

Od 6. mesta do zmage

V sobotnem prologu je bil najhitrejši branilec naslova avstrijskega prvaka Gerd Skant (Team Dorrong) pred Peršakom in Stonigom. Pekoll je bil 6., a z le pol sekunde zaostanka. Nedeljsko jutro je najbolje začel Maderegger z zmago v prvi etapi pred Stonigom in Peršakom. Drugo je dobil Stonig pred Danielom Schemmlom (Cube Action Team), s 3. časom se je pod vrh prvič prebil Pekoll. Kratko tretjo etapo je dobil Peršak pred Schemmlom in Tejchmanom, Pekoll je bil 4. Stvari so se postavile na svoje mesto v 4. etapi, najdaljši preizkušnji vikenda in Kendini Superetapi: tu je bila prva peterica razvrščena enako kot na koncu, razlika med njimi pa je znašala več kot 8 sekund. Iz igre je z defektom izpadel Schemmel. Peta in zadnja etapa je bila zopet kratka, dobil jo je nekdanji tekmovalec v 4krosu Tejchman pred Pekollom in Peršakom.

Kategorije

Pekoll je že dopolnil 30 let in je poleg časti absolutnega zmagovalca osvojil tudi naslov prvaka v kategoriji master 1. Peršak je bil najhitrejši član Endura Gradec pred Stonigom, ki mu je pripadel naslov avstrijskega članskega prvaka. Slovak Peter Drabik (Kaktus Bike) je bil z absolutno 9. mestim najboljši v kategoriji master 2. Britancu Luku Marshallu z absolutno 14. mestom je šla zmaga v kategoriji hobi, Avstrijec Max Fejer (Adclub Bikespeak) pa je bil z 18. mestom najvišje uvrščeni mladinec.

Petra Bernhard se je pustila prehiteti le 28 moškim in je prepričljivo zmagala med ženskami pred Yano Dobnig (RLM Mondraker Racing Team) in Sarah Gamsjaeger.

Dvojna prvaka Petz in Peki

Petra Bernhard (Petz) in Markus Pekoll (Peki) sta maja v Windischgarstnu že postala prvaka v spustu, zdaj se vsak lahko pohvali s po dvema naslovoma v eni sezoni.

Za Pekolla je bila to sploh prva dirka v enduru, a po upokojitvi v spustu 30-letnik nima tekmovalnih ciljev v drugi disciplini. Na enduro kolesu se sicer preganja prav s Stonigom, lani še moštvenim kolegom, ki mu je morda izdal celo kakšno skrivnost preveč in je bil zdaj drugi za njim na državnem prvenstvu … Sta na enakih kolesih, takšno uporablja tudi Peršak, ki je bil v SloEnduru nepremagan sedem dirk zapored (dve je izpustil).

Markus je po zmagi povedal: »To je zame zelo nepričakovana zmaga. Prišel sem povsem brez pričakovanj in si želel le preživeti kul dan na kolesu s prijatelji in izvedeti, kako gre ta enduro. Prav nobene napake nisem storil. Morda zato, ker se nisem zaganjal. Želel sem si le tekočih voženj brez napak in prenašati hitrost. Očitno je delovalo. Kolo je tudi odlično služilo, posebno v četrti etapi sem si mislil – hej, kolo res leti, lahko si privoščim visok tempo in napad.«

Zadovoljna je bila tudi Petra: »Vreme je zdržalo, proge so bile popolne – tekoče s skrajno tehničnimi odseki. Tudi transferji so bili zame zelo težki, a sem našla rezerve in dala vse od sebe. Trasa mi je bila všeč, našla sem dobre linije in dobro sem bila pripravljena. A pred dirko sem bila vseeno napeta. Na koncu je bil popoln vikend. Vesela sem, da sva s Pekijem dvojna državna prvaka. Rutina je ključna, dirkaških veteranov ne smeš nikdar odpisati.«

Vid pa: »Zelo lepa dirka je bila. Vso tekmo sem vozil rahlo rezervirano, saj je bil teren zelo skalnat in je bilo veliko možnosti za tehnične težave. Vedel sem, da so lokalci tu izjemno hitri, kar so tudi pokazali. Moj cilj, da ostanem zdrav za zadnjo tekmo svetovne serije naslednji teden, je izpolnjen. Tako se veselim, da lahko na zadnji tekmi pokažem vse, kar znam.«

 

Pred finalom SloEndura, ki bo 8. oktobra v Ajdovščini, v skupni razvrstitvi vodita Bernhardova in Peršak. Skant, drugi med moškimi, je bil tokrat osmi, tako da ima Peršak tretji zaporedni naslov že v žepu. Bernhardovo pa teoretično še ogroža Dobnigova. Pri mladincih je v najboljšem položaju Avstrijec Philipp Freudenberg (Radlager), domačin iz Gradca, ki je bil tokrat moral biti zadovoljen z bronom na DP. »Slab dan sem imel, a sem uspel priti do tretjega mesta in sem vesel. Schöckl je bil grob kot vedno. Druge dirke SloEndura se ne morejo primerjati s tem. A zame je sanjsko, da lahko dirkam tu v Gradcu. Na finale grem z nekaj prednosti in se veselim zadnje dirke, dal bom vse od sebe,« je povedal Philipp.

Vrstni red Endura Gradec