Na zadnji avgustovski vikend nas čaka “dirka za sneto sekiro”, Enduro Kamnik. Kolesarsko društvo Calcit s Kamnika je ena največjih gorsko kolesarskih ekip v Sloveniji. S svojo ekipo so vedno  najštevilčnejši na dirkah v krosu, kjer so zelo dejavni tudi na organizacijskem področju. Od samega začetka endura pri nas, pa so prisotni tudi v tej disciplini in letos je prišlo do trenutka, ko so se v svojem domačem kraju, Kamniku, odločili organizirati dirko.

 

Kamniški klub je nekdaj že imel močno ekipo v spustu in takrat so prirejali tudi tekmo v spustu s kamniškega Starega gradu. Po kar nekaj letih premora, pa se prav z endurom vračamo na ta isti hrib. Trase enduro tekme bodo namreč potekale s Špice nad Kamnikom, ki se nad njim dviga nasproti Starega gradu. Tekma bo potekala na dveh različnih trasah, vsako pa bo treba prevoziti po dvakrat. Trasa prve in tretje etape bo potekala s Špice na zahodno stran hriba s ciljem nad zdravstvenim domom, trasa druge in četrte etape pa bo prav tako s Špice potekala na severno stran, večinoma po trasi stare proge za spust, le da bo štart etape višje, cilj pa pri gostilni “Pod Skalo”, kjer bo tudi osrednji prireditveni prostor.

Štiri etape etape torej čakajo tekmovalce na nedeljski preizkušnji, vse skupaj pa se bo začelo že dan prej, saj je v soboto ob 19.00 na sporedu prolog, ki bo potekal na zadnjem delu etape, ki se končuje pod skalo.

 

V moški konkurenci še vedno v žepu največ zbranih točk hrani Nejc Rutar (Unior Tools Team), a po porazu na Black Hole Enduru se je njegova razlika zmanjšala. Ga lahko kdo od dvojice s Črnega Trna, Peter Mlinar ali Kristjan Medvešček, še ogrozi na vodilnem položaju?

V ženski konkurenci je boj za vrh še bolj odprt. Vodi Saša Bevk (Pedal Racing Team) s 120 točkami prednosti, kar bi Ana Zupan (Energijateam.com) lahko z zmago že nadoknadila. Na tretjem mestu je Nina Rupnik (Orbea Geax), ki zaostaja le 50 dodatnih točk. Vsa tri dekleta imajo torej pot do vrha popolnoma odprto.

 

Sobotni prolog “Pod Skalo” se začne ob 19.00, po tekmovanju pa bo sledila zabava, ki pa za večino tekmovalcev ne bo predolga, saj jih v nedeljo čaka težka dirka. Štart nedeljske preizkušnje bo ob 10.00 s prizorišča Pod Skalo, štart prvega tekmovalca na prvi etapi pa kakšno uro pozneje.

 

Več o tekmovanju si lahko pogledate v razpisu: Enduro Kamnik 2014

 

JakaT